Anasayfa | Kayıt | Giriş Hoşgeldiniz Ziyaretçi | RSS
[ Yeni mesaj · Üyeler · Forum kuralları · Arama · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum (Nığış) » GENEL BÖLÜM » Tavruhla » OĞURSUZ KATIN
OĞURSUZ KATIN
kaçigarTarih: Salı, 11-01-11, 11:30 PM | Mesaj # 1
Tümgeneral
Grup: Admin
Mesaj: 162
Ödüller: 1
İtibarlarınız: 0
Konum: Dışarıda

OĞURSUZ KATIN

Bir katın oğursuz, kelepen katın bolğandı. Har künde tüyüşe, kişisin tüe, başın suvğa atarık etgendi. Kişi katından da toyup, canından da toyup: «Barıp, bir açha izlep keleyim», - dep üyünden çıkğandı. Bara ketip, bir kayanı katında, keç bolup, ol keçe alayda kalğandı. Bir azdan sora, kayda ese da bir tunuk tavuş eşitip tögeregine karap. zat körmey, seyir bolup, korkup, tanña çıkğandı. Erttenlikde, ol tavuşha barıp karasa, ullu kaya carılğandı.
- Ey, kim bardı mında, - dep kıçırğanda, bir emegen çıkğandı da: - Adam ulu, kaydansa, ne aylanasa? - degendi.
- Carlılıkdan bla katınımdan kaçıp barama, degendi, açık aythandı. Ol zamanda emegen: - Ay adam ulu, maña va duniyada katından öñe bir keregi cokdu, maña bir katın tapsañ, men saña bağalı zatla berirme, - degendi.
Kişi tabarğa söz bergendi. Emegen, aña beş cıl işlese da alalmaz teñli bir haraket berip, üyüne keltirgendi.
Katını carık bolup, kuvanıp: «Kaydan tapdıñ, kim berdi?» degendi.
- Ol cerde, kaya carılğanında bıllay zatlanı esebi da cokdu, - dep, katınña kişi alay cuvap etgendi. Ol zamanda katın: - Oy, sen aman, aman ölgün! İgi köp nek keltirmegense? Meni elt dep, kesi kelgendi. Kişi da ol kaya carılğandan enişge atş, katınnı emegenñe berip, üyüne ketgendi. Bir belek zamanda «Yarabiy, kalay caşay bolurla, emegen biraz cumuşathan bolmazmı», dep kelip karasa, katın emegenni tüe, ol da cilyay bolğandı. Bu da saklay turup, katın bolmağanlay, «kalaydı caşavuñ?» degendi. Emegen cilyap, ne aytsañ da sen aythannı eterme, meni mından çığar dep tilegendi. Bu da çığarırğa söz berip, katın cuklağınçı saklap, gemmeş teriden etilgen cipni bir kıyırın emegen örge atıp, kişi da anı ullu taşha baylap, ekisi da kaçhandıla.
- Sen, nasıpsız, ol aman katın bla ullu kıynalğansa, men saña hannı kızın berdireyim, - degendi, - men barayım da el içgen suvnu başın tıyayım, sen adamlağa «anı menden başha adam kıstayallık tüyüldü» de. Sen a «han kızın bermese, kıstamam» de, dep üyretgendi.
Aythanlarıça etip, han kızın mıña bergendi, bu da barıp emegenñe aythandı, ol da suvdan ketip, halk tuz alıvçu kölnü katında tohtağandı. Endi va ne hadağa eteyik, hant tuz bolmay kalay caşayık dep, halk cıyılıp keñeş bolğandı. Bir zatha da tüzelalmay hannı kiyevün çakırıp: «suvdan sen kıstağansa, tuzdan da kısta, ne aytsañ da eteyik», - degendile. Bu da, bek ahşı, men anı kıstarma, alay meni han eterge kerekdi, alaysız kıstayallık tüyülme, degendi. Munu han etgendile.
Bu da, katınnı bıstırların keltirip, bu hannı kızı cañı katınına kiydirip, munu alğın katınına uşaş etip, endi men emegenñe barayım, men da aña ceterge, ma bu tayaknı da imbaşıña salıp, sırtnı başından enişge bizni taba tebire, dep üyretgendi. Kesi da, emegenñe çabıp barıp, biyağı katın çığıp kelip, meni sokğandı, endi seni izleydi, kaç degenley, emegen karap, sırtdan avup kelgenin körüp, kaçıp ketgendi. Bıla da aşap, caşap kalğandıla.



Ana tilin süygenni,
Har zamanda kölü tok,
Anatilni süymegenni,
''ANAM'' derge erkinligi cok.
 
Forum (Nığış) » GENEL BÖLÜM » Tavruhla » OĞURSUZ KATIN
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright Karachay © 2024