Anasayfa | Kayıt | Giriş Hoşgeldiniz Ziyaretçi | RSS
Site menu
bookmark
Kategoriler
kitap [0]
İstatistikler
  • visitors by country counter
    flag counter


    Toplam girişler: 1
    Ziyaretçiler 1
    Kullanıcılar: 0

  • Kurlar
    ГТРК
    TV KARACHAY
    TV MALKAR
    Вести КБР
    Bars-El Radiyo
    KURAN
    Karaçay yemek tarifleri

    COLAYAK ŞORPA

    Kereklile:

    150 gram kak et,

    3-4 orta gardoş,

    bir kathan gırcin,

    20 gram başı avlanmağan bışlak,

    kepken kozukulak kavrası,

    kepken tıhtenle,

    carım stakan süzülgen cuvrt ayran

    .   Etilgeni:

    Colayak şorpa!

      Cibitilip tuzu alıñan et cassı taş bla tüyülüp cumşak etiledi, tüyülgen et suvda cuvlup vuak tuvralıp, eki litr suvğa atıladı (suv şçorka, koban neda erigen kar suvu bolurğa kerekti ). Kazanbla otha asılıp kaynayğanlay, gardoşla artılıp kesilmegenley savulay şorpağa koşuladıla, kozukulak kavraları tert barmak uzunluğunda sındırılıp kazanña tatuv üçün atıladı, tıhtenle vuak tuvralıp şorpağa koşuladıla, et da gardoş da pişkenley şorpanı içinden kozukulak kavraları çığarılıp bir carı atıladıla. Şorpada gardoşla eziledile, tuzu alıñan bışlak vuak umur etilip koşuladı, bışlak erip şorpa mıstı bolğunçuña deri eki takiyka katıştırıladı ızından süzme cuvrt koşulup şorpa mıstı boladı. Şorpa ottan alınıb tabaklağa kuyulğandan sora içine kathan gırcın çançılıb konaklanı alnına issiley salınadı.


    HANTUS

    Kerekli :

    200 gram prinç,

    1 litr iynek süt. 

    Etilgeni 

    Kazançıka bir litr suvu kuyup kaynatığız, kaynağan suvuğa tazalanıb cuvlğan emda cibigen 200 gram prinçni cumşağınçı gitçe otta kaynatırğa kerekti. Prinç pişkennen sora, tatuvna köre tuz koşub üsüne süt kuyuvp kaynatırğa kerekti. Süt kaynağanlay hantus hazırdı.  Hantusnu süygen şeker koşub, süygen tuz koşub aşarğa bollukdu.....

    BİLYAMUK. KIZIL BİLYAMUK  SUV BİLYAMUK

    Kereklisi :  
    5 orta pomidor 
    5 stakan suv 
    2 stakan süt 
    1 kaşık un 
    2 kaşık sarı cavu 
    3 kaşık vuak kıyılğan, başı alınmağan bışlak
      
    Etilgeni; 
     
    Cavnu unbla gitçe otta katıştırıp üsüne az az süt koşuğuz. Gulmaksız bilyamuk bolurğa kerekti. Erterek süzgüçten ezilgen pomidorlanı koşub katıştıra turuğuz 5 stakan suvu koşub bilyamuk muthuz kızıl bolğunçuña deri katıştırığız. Andan sora 5 takiyka kaynatıp otnu cuklatığız. (Bilyamukta gulmakla kalğan esele mikser blla bir eki kere katıştırırğa bollukdu) Bilyamuk issi bolğan sağatta tabaka kuyub üsüne "törkada" kıyılğan uvak bışlıknı sebigiz



    CARKOY (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Kuşbaşı koyun eti 1 kilogram

    Patates 1 kilogram

    Domates 3 orta boy

    Kuru soğan 2 orta boy

    Kırmızı biber 1 çay kaşığı

    Karabiber 1 çay kaşığı

    Tuz Yeteri kadar

    Tereyağı 100 gram

     

    Yapılış

    Patatesler soyulur, ince dilimler halinde doğranır ve tepsiye dizilir. Üzerlerine domates, soğan dilimlenir. Kırmızı biber, karabiber, tuz ilave edilir. En üste kuş başı etler konur, tereyağı ilave edilir, fırında pişirilir.

    ****************************************************************************************

    CÖRME (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Koyun işkembesi 1 adet

    Koyun bağırsağı 1 adet

    Tuz Yeteri kadar

     

    Yapılışı

    Koyun işkembesi iyice temizlenir, yıkanır. Koyun bağırsağı iyice temizlenip yıkanır, küçük küçük doğranarak işkembenin içine konulup sarılır. Bağırsağın işkembeden dökülmemesi için işkembe dikilir. Cörme taze olarak suda haşlanarak pişirildiği gibi ateşte kızartılarak da yenebilir.


     

    SOHTA (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Koyun karaciğeri 1 adet

    Tuz Yeteri kadar

    Sarımsak 1 baş

    Karabiber 1 tatlı kaşığı

    Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı

    Pirinç 1 su bardağı

    Kuyruk yağı 250 gram

    Bağırsak 1 adet

     

    Yapılışı

    Koyun karaciğeri ezilir, tuz, sarımsak, karabiber, kırmızı biber ve pirinçle karıştırılır. İçine kuyruk yağı da doğranır. Hazırlanan bu iç temizlenmiş ve yıkanmış bağırsağa doldurulur, ağzı iğne-iplik ile dikilir. Tencereye yerleştirilir ve pişirilir.


    ******************************************************************************************************************************************************************************



     

    KAŞIK BÖREK (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Hamuru:

    Buğday unu 1 kilogram

    Yumurta 2 adet

    Su Aldığı kadar

    Tuz Yeteri kadar

    İçi:

    Orta yağlı koyun eti 1/2 kilogram

    Kuru soğan 2 orta boy

    Sarımsak 4 diş

    Karabiber 1 çay kaşığı

    Kırmızı biber 2 çay kaşığı

    Tuz Yeteri kadar

    Tereyağı 3 yemek kaşığı

     

    Yapılışı

    Et ince kıyılır, soğan doğranır, sarımsak dövülür, tuz, kırmızı biber ve karabiber birlikte karıştırılır. Un, su, tuz ve yumurtalar ile sertçe bir hamur tutulur. Açılarak bir tepsiye yayılır ve tepsi içinde küçük karelere bölünür. Her kareye hazırlanan içten 1 tatlı kaşığı konur, dört köşesi yapıştırılarak kaynayan tuzlu suda pişirilir. Servis tabağına alınır, üzerine kırmızı biberli kızgın tereyağı gezdirilir.

    *****************************************************************************************************************************************************************************

    GARDOŞ HIÇIN (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Hamuru:

    Buğday unu 2 kilogram

    Su Aldığı kadar

    Tuz Yeteri kadar

    Hamur mayası 1 yemek kaşığı

    İçi:

    Patates 1 kilogram

    Peynir 250 gram

     

    Yapılışı

    Un, su, tuz ve maya ile sertçe bir hamur yoğrulur, mayalanması beklenir. Patates haşlanır, soyulur, peynir ilave edilerek püre haline getirilir, küçük yuvarlaklar yapılarak bir tabağa alınır. Mayalanan hamur, patates yuvarlaklarından daha büyük olacak şekilde yuvarlanır. İçi çukurlaştırılır ve içine hazırlanan peynirli patates püresi yerleştirilir ve ağzı kapatılır. El ile üstünden bastırılarak yuvarlanır. İçteki malzemenin hamuru delmemesine dikkat edilir. Orta kalınlıkta bir daire elde edilir ve kızgın yağda her iki tarafı pişirilir. Fazla yağını emesi için önce kağıt üzerine sonra servis tabağına alınır. Dörde bölünür, ortasına tereyağı ya da kaymak konur, sıcak servis yapılır.


     

    BIŞLAK BÖREK / Peynir Böreği (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Hamuru:

    Buğday unu 1/2 kilogram

    Su Aldığı kadar

    Tuz Yeteri kadar

    İçi:

    Beyaz peynir 250 gram

    Kuru soğan 1 orta boy

    Maydanoz 1/2 demet

    Karabiber 1 çay kaşığı

    Taze kaymak 250 gram

     

    Yapılışı

    Un, tuz ve su ile hamur tutulur. Ufalanmış peynire soğan doğranır, ince kıyılmış maydanoz, karabiber ilave edilir ve karıştırılır. Hamur küçük parçalara bölünür, 10-15 cm çapında açılır, yarısına iç konur, yarım ay biçiminde kapatılır ve sac üzerinde pişirilir. Üzerine taze kaymak konularak servis yapılır.


     

    ET HIÇIN (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Hamuru:

    Buğday unu 1 kilogram

    Su Aldığı kadar

    Tuz Yeteri kadar

    İçi:

    İnce kıyılmış et 1/2 kilogram

    Kuru soğan 2-3 orta boy

    Sarımsak 4 diş

    Karabiber 1 çay kaşığı

    Kırmızı biber 1 çay kaşığı

    Tuz Yeteri kadar

    Su 1 su bardağı

     

    Yapılışı

    İnce kıyılmış ete, doğranmış soğan ve sarımsak katılır. Karabiber, kırmızı biber, su ve tuz ilavesiyle sulu bir şekilde pişirilir, ateşten indirilir. Un, tuz ve su ile sert bir hamur tutulur. Hamur ikiye bölünür açılır. Her parça sekize bölünerek ortalarına tereyağı konulur ve tekrar yoğrulur. Tepsi büyüklüğünde açılarak tepsiye yayılır. Tepsiye yayılan hamurun üzerine hazırlanan etli karışım konur ve üzerine bir kat, daha önceden açılan hamur örtülür. Tepsinin kenarları hamur ile hava almayacak biçimde kapatılır, fırında ya da tandırda pişirilir.


     

    KARAKAY (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Buğday unu 1/2 kilogram

    Su Aldığı kadar

    Tuz Yeteri kadar

    Yumurta 1 adet

    Yoğurt 1/2 kilogram

    Sarımsak 3-4 diş

    Tereyağı 3 yemek kaşığı

     

    Yapılışı

    Un, tuz, su ve yumurta ile hamur tutulur, açılır. Dikdörtgen şeklinde küçük parçalar halinde kesilir, ortalarından sıkılarak fiyonk şekline getirilir. Kaynayan tuzlu suda pişirilir, süzülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, kızgın tereyağı gezdirilir.


    KAK (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Mısır unu 2 su bardağı

    Su 4 su bardağı

    Tuz Yeteri kadar

    Tereyağı 3 yemek kaşığı

     

    Yapılışı

    Bir tencereye su ve tuz konularak kaynatılır. Mısır unu yavaş yavaş ilave edilerek pişirilir. Bulamaç haline gelince ateşten indirilir ve bir tabağa alınır. Ortasına açılan çukura eritilmiş tereyağı dökülür.


    TABA GIRCIN / Tava Ekmeği (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Buğday unu 1 kilogram

    Su Aldığı kadar

    Tuz Yeteri kadar

    Patates 1 kilogram

    Peynir 250 gram

     

    Yapılışı

    Patates haşlanır, soyulur, ezilir ve peynir ilave edilir. Un, tuz ve su ile hamur tutulur. Hazırlanan hamur ikiye bölünür, bir bölümü "taba” adı verilen dökümden yapılmış kapaklı tepsiye yerleştirilir. Orta kısmı açılır, içine hazırlanan iç konur, üzeri kalan hamurla kapatılır. "Taba” kapağı kapatılarak ateşe gömülür ve pişirilir.


    KUVURDAK GIRCIN / Kıkırdak Ekmeği (Karaçay-Malkar)

     

    İçindekiler Miktar

    Hamuru:

    Buğday unu 2 kilogram

    Yumurta 1 adet

    Pak maya yemek kaşığı

    Ayçiçek yağı 1 çay bardağı

    Tuz Yeteri kadar

    İçi:

    Koyun kuyruğu 1 kilogram

    Kuru soğan 2 büyük baş

    Karabiber 1 çay kaşığı

    Kırmızı biber 1 çay kaşığı

    Orta yağlı beyaz peynir 250 gram

     

    Yapılışı

    Un, su, tuz ve maya ile kulak memesi kıvamında hamur tutulur. Kabarıncaya kadar bekletilir, ikiye bölünür. Yağlanmış tepsiye ara sıra elleri suya batırarak pizza hamuru gibi elle yerleştirilir. Koyun kuyruğu ince doğranır, kendi yağı ile kavrulur, yağı süzülür, süzgeçte kalan kıkırdak bıçakla çentilir. İnce doğranmış soğan, karabiber, kırmızı biber, tuz ve kuyruk birlikte karıştırılır, tepsiye yerleştirilmiş hamurun üzerine dökülür. Hamurun diğer yarısı başka bir tepside düzleştirilir ve iç konmuş hamurun üzerine kapatılır. Kızgın fırında pişirilir ve servis yapılır.


    BİLAMUK / Un Çorbası (Karaçay-Malkar)

    İçindekiler Miktar

    Buğday unu 1 su bardağı

    Su 5 su bardağı

    Süt 4 su bardağı

    Tuz Yeteri kadar

    Karabiber 1 çay kaşığı

     

    Yapılışı

    Soğuk su ile un pütürsüz olacak şekilde çırpılır, ateşe konur ve azar azar su eklenerek pişirilir. Süt ilave edilerek, bu karışıma yedirilinceye kadar kıvamlı bir şekilde pişirilir. Tuz ve karabiber ilave edilir, karıştırılarak servis yapılır.


    Kaynakça:

    • Kuzey Kafkas Mutfak Kültürü ve Yemekleri / Nimet Berkok-Kâmil Toygar.-Ankara: 1994.

     



    Gözleme

    Şaşlık Tişlik Şişlik

    Çevirme





    **
    Giriş Formu
    Site içi arama
    ....
    Керек кенгден танытыр

    Керексизге сёлешме, онгсуз бла кюрешме

    Керекни шиндиги мийик

    Керти айтханнга айгьакъ джокъ

    Керти акъыллыгъа кёз тиймез

    Керти джылтырар, ётюрюк къалтырар

    Кертини кирит тыймаз

    Керти сёзню кезден айт

    Керти сёз кери барыр

    Керти сёзге къарыу джокъ

    Керти суу салмаз, от джандырмаз

    Кетерик кетмей, келлик келмез

    Кеси аман балта алыб чабар

    Кеси аман ёмюрюн аман бла ашырыр

    ETİKETLER
    egiz caşçıkla başhüyük LAYPANLANI Bilal bashuyuk akbaylanı mihail adet başhuyuk appalanı hasan kara kübür culduzla söleşe bilsele drau katliamı bittirlanı tamara itil suuu ağa turur aşhı adam elge borçlu Bittirlanı aminat kiyimle çarh oyun üyle küreşni colunda bilal laypan karaçay üy kar atala babala es comakla halk cırla 8.mart çam haparla чам хапарла hapçalnı_mammet mussa batcaev gapalau sürgün atacurt bayrak köçgünçülük akka batcalanı gekki kamatur balkar kafkasya karachay Stalin ayak hasan bilal laypan kalamla kanatlıla karaçay hikaye anı hatıra sapar özden cır cırçı smayıl ismail semenov ahmat hazar karacahay karaçay kabartay adeb goçiya aytek buşuukun jenosid kasay borlak çoma cırçı Atilla gazalanı alim gıpı karaçat 8mart1944 genosit algış ufuk tavkul cugutur alanla kimledile curtubaev mahti bıllım chegem habaz holam curtubay curtubayev Аланы karacahaymalkar bayramuklanı halimat halimat malkar karçay bayram cumhuriyet Alan
    Meteo
    KONYA Click for Konya, Türkiye Forecast
    Medya


    Site kodu
    Karachay

    Siteler

    Karachay

    Karachay

    karachays.com

    http://www.elbrusoid.org Карачаево-балкарский фонд Эльбрусоид(R)

    karachays.com

    AS - ALAN

    Bashuyuk

    Karachay

    Copyright Karachay © 2024