Karaçay yemek tarifleri
COLAYAK ŞORPA
Kereklile:
150 gram kak et,
3-4 orta
gardoş,
bir kathan gırcin, 20 gram başı avlanmağan bışlak,
kepken kozukulak kavrası,
kepken tıhtenle,
carım stakan süzülgen cuvrt ayran . Etilgeni:
Colayak şorpa!
Cibitilip tuzu
alıñan et cassı taş bla tüyülüp cumşak etiledi, tüyülgen et suvda cuvlup vuak
tuvralıp, eki litr suvğa atıladı (suv şçorka, koban neda erigen kar suvu
bolurğa kerekti ). Kazanbla otha asılıp kaynayğanlay, gardoşla artılıp
kesilmegenley savulay şorpağa koşuladıla, kozukulak kavraları tert barmak
uzunluğunda sındırılıp kazanña tatuv üçün atıladı, tıhtenle vuak tuvralıp
şorpağa koşuladıla, et da gardoş da pişkenley şorpanı içinden kozukulak kavraları
çığarılıp bir carı atıladıla. Şorpada gardoşla eziledile, tuzu alıñan bışlak vuak
umur etilip koşuladı, bışlak erip şorpa mıstı bolğunçuña deri eki takiyka
katıştırıladı ızından süzme cuvrt koşulup şorpa mıstı boladı. Şorpa ottan
alınıb tabaklağa kuyulğandan sora içine kathan gırcın çançılıb konaklanı alnına
issiley salınadı.
HANTUS
Kerekli :
200 gram prinç,
1 litr iynek süt.
Etilgeni
Kazançıka bir litr suvu kuyup kaynatığız, kaynağan suvuğa tazalanıb cuvlğan
emda cibigen 200 gram prinçni cumşağınçı gitçe otta kaynatırğa kerekti. Prinç
pişkennen sora, tatuvna köre tuz koşub üsüne süt kuyuvp kaynatırğa kerekti. Süt
kaynağanlay hantus hazırdı. Hantusnu
süygen şeker koşub, süygen tuz koşub aşarğa bollukdu.....
BİLYAMUK. KIZIL BİLYAMUK SUV BİLYAMUK
Kereklisi :
5 orta pomidor 5 stakan suv 2 stakan süt
1 kaşık un 2 kaşık sarı cavu 3 kaşık vuak kıyılğan, başı alınmağan bışlak Etilgeni; Cavnu unbla gitçe otta katıştırıp üsüne az az süt koşuğuz. Gulmaksız
bilyamuk bolurğa kerekti. Erterek süzgüçten ezilgen pomidorlanı koşub katıştıra
turuğuz 5 stakan suvu koşub bilyamuk muthuz kızıl bolğunçuña deri katıştırığız.
Andan sora 5 takiyka kaynatıp otnu cuklatığız. (Bilyamukta gulmakla kalğan
esele mikser blla bir eki kere katıştırırğa bollukdu) Bilyamuk issi bolğan
sağatta tabaka kuyub üsüne "törkada" kıyılğan uvak bışlıknı sebigiz
CARKOY (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Kuşbaşı koyun eti 1 kilogram
Patates 1 kilogram
Domates 3 orta boy
Kuru soğan 2 orta boy
Kırmızı biber 1 çay kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Tereyağı 100 gram
Yapılış
Patatesler
soyulur, ince dilimler halinde doğranır ve tepsiye dizilir. Üzerlerine
domates, soğan dilimlenir. Kırmızı biber, karabiber, tuz ilave edilir.
En üste kuş başı etler konur, tereyağı ilave edilir, fırında pişirilir. ****************************************************************************************
CÖRME (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Koyun işkembesi 1 adet
Koyun bağırsağı 1 adet
Tuz Yeteri kadar
Yapılışı
Koyun
işkembesi iyice temizlenir, yıkanır. Koyun bağırsağı iyice temizlenip
yıkanır, küçük küçük doğranarak işkembenin içine konulup sarılır.
Bağırsağın işkembeden dökülmemesi için işkembe dikilir. Cörme taze
olarak suda haşlanarak pişirildiği gibi ateşte kızartılarak da
yenebilir.
SOHTA (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Koyun karaciğeri 1 adet
Tuz Yeteri kadar
Sarımsak 1 baş
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı
Pirinç 1 su bardağı
Kuyruk yağı 250 gram
Bağırsak 1 adet
Yapılışı
Koyun
karaciğeri ezilir, tuz, sarımsak, karabiber, kırmızı biber ve pirinçle
karıştırılır. İçine kuyruk yağı da doğranır. Hazırlanan bu iç
temizlenmiş ve yıkanmış bağırsağa doldurulur, ağzı iğne-iplik ile
dikilir. Tencereye yerleştirilir ve pişirilir.
******************************************************************************************************************************************************************************
KAŞIK BÖREK (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 1 kilogram
Yumurta 2 adet
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
İçi:
Orta yağlı koyun eti 1/2 kilogram
Kuru soğan 2 orta boy
Sarımsak 4 diş
Karabiber 1 çay kaşığı
Kırmızı biber 2 çay kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Tereyağı 3 yemek kaşığı
Yapılışı
Et
ince kıyılır, soğan doğranır, sarımsak dövülür, tuz, kırmızı biber ve
karabiber birlikte karıştırılır. Un, su, tuz ve yumurtalar ile sertçe
bir hamur tutulur. Açılarak bir tepsiye yayılır ve tepsi içinde küçük
karelere bölünür. Her kareye hazırlanan içten 1 tatlı kaşığı konur,
dört köşesi yapıştırılarak kaynayan tuzlu suda pişirilir. Servis
tabağına alınır, üzerine kırmızı biberli kızgın tereyağı gezdirilir. ***************************************************************************************************************************************************************************** GARDOŞ HIÇIN (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 2 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
Hamur mayası 1 yemek kaşığı
İçi:
Patates 1 kilogram
Peynir 250 gram
Yapılışı
Un,
su, tuz ve maya ile sertçe bir hamur yoğrulur, mayalanması beklenir.
Patates haşlanır, soyulur, peynir ilave edilerek püre haline getirilir,
küçük yuvarlaklar yapılarak bir tabağa alınır. Mayalanan hamur, patates
yuvarlaklarından daha büyük olacak şekilde yuvarlanır. İçi
çukurlaştırılır ve içine hazırlanan peynirli patates püresi
yerleştirilir ve ağzı kapatılır. El ile üstünden bastırılarak
yuvarlanır. İçteki malzemenin hamuru delmemesine dikkat edilir. Orta
kalınlıkta bir daire elde edilir ve kızgın yağda her iki tarafı
pişirilir. Fazla yağını emesi için önce kağıt üzerine sonra servis
tabağına alınır. Dörde bölünür, ortasına tereyağı ya da kaymak konur,
sıcak servis yapılır.
BIŞLAK BÖREK / Peynir Böreği (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 1/2 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
İçi:
Beyaz peynir 250 gram
Kuru soğan 1 orta boy
Maydanoz 1/2 demet
Karabiber 1 çay kaşığı
Taze kaymak 250 gram
Yapılışı
Un,
tuz ve su ile hamur tutulur. Ufalanmış peynire soğan doğranır, ince
kıyılmış maydanoz, karabiber ilave edilir ve karıştırılır. Hamur küçük
parçalara bölünür, 10-15 cm çapında açılır, yarısına iç konur, yarım ay
biçiminde kapatılır ve sac üzerinde pişirilir. Üzerine taze kaymak
konularak servis yapılır.
ET HIÇIN (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 1 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
İçi:
İnce kıyılmış et 1/2 kilogram
Kuru soğan 2-3 orta boy
Sarımsak 4 diş
Karabiber 1 çay kaşığı
Kırmızı biber 1 çay kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Su 1 su bardağı
Yapılışı
İnce
kıyılmış ete, doğranmış soğan ve sarımsak katılır. Karabiber, kırmızı
biber, su ve tuz ilavesiyle sulu bir şekilde pişirilir, ateşten
indirilir. Un, tuz ve su ile sert bir hamur tutulur. Hamur ikiye
bölünür açılır. Her parça sekize bölünerek ortalarına tereyağı konulur
ve tekrar yoğrulur. Tepsi büyüklüğünde açılarak tepsiye yayılır.
Tepsiye yayılan hamurun üzerine hazırlanan etli karışım konur ve
üzerine bir kat, daha önceden açılan hamur örtülür. Tepsinin kenarları
hamur ile hava almayacak biçimde kapatılır, fırında ya da tandırda
pişirilir.
KARAKAY (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Buğday unu 1/2 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
Yumurta 1 adet
Yoğurt 1/2 kilogram
Sarımsak 3-4 diş
Tereyağı 3 yemek kaşığı
Yapılışı
Un,
tuz, su ve yumurta ile hamur tutulur, açılır. Dikdörtgen şeklinde küçük
parçalar halinde kesilir, ortalarından sıkılarak fiyonk şekline
getirilir. Kaynayan tuzlu suda pişirilir, süzülür. Üzerine sarımsaklı
yoğurt dökülür, kızgın tereyağı gezdirilir.
KAK (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Mısır unu 2 su bardağı
Su 4 su bardağı
Tuz Yeteri kadar
Tereyağı 3 yemek kaşığı
Yapılışı
Bir
tencereye su ve tuz konularak kaynatılır. Mısır unu yavaş yavaş ilave
edilerek pişirilir. Bulamaç haline gelince ateşten indirilir ve bir
tabağa alınır. Ortasına açılan çukura eritilmiş tereyağı dökülür.
TABA GIRCIN / Tava Ekmeği (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Buğday unu 1 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
Patates 1 kilogram
Peynir 250 gram
Yapılışı
Patates
haşlanır, soyulur, ezilir ve peynir ilave edilir. Un, tuz ve su ile
hamur tutulur. Hazırlanan hamur ikiye bölünür, bir bölümü "taba” adı
verilen dökümden yapılmış kapaklı tepsiye yerleştirilir. Orta kısmı
açılır, içine hazırlanan iç konur, üzeri kalan hamurla kapatılır.
"Taba” kapağı kapatılarak ateşe gömülür ve pişirilir.
KUVURDAK GIRCIN / Kıkırdak Ekmeği (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 2 kilogram
Yumurta 1 adet
Pak maya yemek kaşığı
Ayçiçek yağı 1 çay bardağı
Tuz Yeteri kadar
İçi:
Koyun kuyruğu 1 kilogram
Kuru soğan 2 büyük baş
Karabiber 1 çay kaşığı
Kırmızı biber 1 çay kaşığı
Orta yağlı beyaz peynir 250 gram
Yapılışı
Un,
su, tuz ve maya ile kulak memesi kıvamında hamur tutulur. Kabarıncaya
kadar bekletilir, ikiye bölünür. Yağlanmış tepsiye ara sıra elleri suya
batırarak pizza hamuru gibi elle yerleştirilir. Koyun kuyruğu ince
doğranır, kendi yağı ile kavrulur, yağı süzülür, süzgeçte kalan
kıkırdak bıçakla çentilir. İnce doğranmış soğan, karabiber, kırmızı
biber, tuz ve kuyruk birlikte karıştırılır, tepsiye yerleştirilmiş
hamurun üzerine dökülür. Hamurun diğer yarısı başka bir tepside
düzleştirilir ve iç konmuş hamurun üzerine kapatılır. Kızgın fırında
pişirilir ve servis yapılır.
BİLAMUK / Un Çorbası (Karaçay-Malkar)
İçindekiler Miktar
Buğday unu 1 su bardağı
Su 5 su bardağı
Süt 4 su bardağı
Tuz Yeteri kadar
Karabiber 1 çay kaşığı
Yapılışı
Soğuk
su ile un pütürsüz olacak şekilde çırpılır, ateşe konur ve azar azar su
eklenerek pişirilir. Süt ilave edilerek, bu karışıma yedirilinceye
kadar kıvamlı bir şekilde pişirilir. Tuz ve karabiber ilave edilir,
karıştırılarak servis yapılır.
Kaynakça:
Gözleme
Şaşlık Tişlik Şişlik
Çevirme
**
|