Bek ertdelede bizni taulada bek seyir, türlü işle bolgandıla. Kart adam caşab bir zamannga cetse, anı kayadan atıu da - katı işleni biri. Kart, carausuz adam elge kıyınlık keltiredi degen oyumdan bolgandı ol. Allay bir kartnı caşın elni tamadaları çakırıb: "Atangı zamanı cetgendi, kaygısın kör", - deb bildirgendile. Caş ol cıyılıudan mıdah bolub kaythanın körüb, atası, kart kişi:
ELLERİBİZNİ JIL SANLARI
Mızılanı İsmayıl
Duniyaga belgili şaharlanı sanları – ol tiyrelede tabılgan arheologiya belgile ne zamandan beri eslene esele, - ol zamandan tergeledile. Söz üçün, allay şaharlanı içinde Samarkandnı, Rimni, Erevannı, Novgorodnu em başhalanı sanarga bollukdu. Bizni elleribizni jıl sanların a, ilmuda jürügen adetge köre ugay, Rossey patçahnı ne da sovet vlastnı arhivlerinde tabılgan kagıtlaga köre sanaydıla.
NARAT CANGIZ TEREK Sürüuçü Atabiy bir jol, buunu ızlay barıp, kişi bilmegen bir jangı jaylıkga türtülgendi. Elni otlau jerlerinden asırı uzakda bolgandı, ol sebepden alayda malın kişi kütmegendi. Ekin- çi jıl Atabiy, koy sürüuün alayga eltip, koş salgandı. Bir kün, suu alırga kezleuge barganında, Atabiy kumda bir gitçe çarık ızlanı körgendi. Da sora tişirıu beri kaydan çıkdı?
Karaçay Malkarlılar yüksek rakımlı bölgeleri ve dağları çok olan bir ülkede yaşayan Türk boylarından biridir. Onlar merkezi Kafkasya'nın dağ boğazları ve dağ eteklerinde; Kuban, Zelençuk, Malk, Çegem, Çerek nehirlerinin ve bu nehirlerin kollarının kapladığı ovalarda yaşamaktadırlar. Karaçay Malkar topraklarında "Beşbinlikler" diye bilinen zirveler vardır. Kafkasya'nın en yüksek dağları olan Mingitav, Dıh-tav, Koştan-tav, Kulça bunlardan sadece birkaçıdır. Aynı zamanda; Azav, Terskol, İtkol, Çeget vs. buzulları ve buzulkar alanları bu bölgede yer almaktadır. Karaçay Malkar toprakları dağlık bölgeleri, ormanları, verimli vadileri ve Alp çayırları ile zengindir. Karaçay Malkarlılar Kafkasya'nın en eski halklarından olup tarihi ve kültür kökenleri diğer Kafkasya halklarının tarihi ve kültürleriyle aynıdır. Aynı zamanda sayıları çok olan Türk boyları ile, Yakutistan'dan Türkiye'ye, Azerbaycan'dan Tataristan'a, Kumuk ve Nogaylar'dan Altay ve Hakaslar'a kadar, ayrılmaz bağlarla çok yakından bağlıdırlar.
Alanla - türk tilli millet - taululanı ata-babaları Bıltır, caz başında Tatarstannı ara şaharı Kazanda Fatih Sibagatulinni «Tatarı i evrei» degen ullu kitabı çıkgandı. Anda ol, şartla da keltirip, türk-tatar tarıhnı em ala kuragan kırallanı üslerinden cazadı. Çüyüt dinni cürütgen türk tilli hazarlaga ua ullu es buradı. Çıgarmanı üsünden aytırdan alga avtornu üsünden bildireyik. Fatih Saubanoviç Sibagatullin 1950 cılda tuugandı. Kıral Dumanı deputatı, tarıh ilmulanı doktoru, professordu. RF-ni ilmu em tehnika canı bla kıral saugasını laureatıdı.
Ertde-ertde, bek ertde, Mingi Taunu başı ayrı bolmagandı, üsünde da, busagatdaça, buzla cıltıramagandıla. Mingi Tau hasebsiz miyik taudu - anı töppesi kökge tirelib turadı. Ol sebebden kamsık culduzçukla, uçub kelib, anı tögereginde bugunçak oynarga süygendile, teren çatlaga tüşüb alanı içinde, ginasuuça, cıltırab bargan kirsiz tau suulada cuuunub turgandıla.
Mırzalanı Soltannı jaşı Mutalif 1913 jılda Ogarı Çegemde tuugandı. Uruşnu allında jıllada kolhozda koyçu edi. Otuz toguzunçu jıl a Bıllımga köçedi. Anda da köp turmaydı. Auazı ariu edi da, anı Nalçikge jır ansamblge çakıradıla. Şahar horda jırlap turgandı.